HCCP

Hazard Analysis and Critical Control Points - Analýza Nebezpečenstva a Kritické Kontrolné Body.

Jedná sa o sústavu preventívnych opatrení, slúžiacich na zabezpečenie zdravotnej nezávadnosti potravín a pokrmov počas všetkých činností, ktoré súvisia s výrobou, spracovaním, skladovaním, manipuláciou, prepravou a jeho predajom až ku konečnému spotrebiteľovi. Systém udáva, aké prostriedky a postupy sú potrebné na to, aby sa predchádzalo nebezpečenstvám, ktoré ohrozujú zdravie konzumenta ešte pred tým, než sa môžu prejaviť.

Základné postupy:

  • Analýza nebezpečenstva
  • Určenie kritických bodov
  • Stanovenie znakov a kritických limitov v kritických bodoch
  • Vymedzenie systému sledovania v kritických bodoch
  • Stanovenie nápravných opatrení pre každý kritický bod
  • Zavedenie overovacích postupov
  • Zavedenie evidencie a dokumentácie

Prínosy HACCP

  • jednoznačná identifikácia a kontrola rizika zdravotnej nezávadnosti potravín
  • minimalizácia možnosti výskytu zdravotne závadných potravín
  • splnenie legislatívnych požiadaviek na výrobcov potravín
  • vierohodné potvrdenie funkčnosti a efektívnosti zavedeného systému nezávislou treťou stranou
  • zvýšenie dôvery verejnosti a štátnych kontrolných orgánov

Systém HACCP musí byť postupne zavedený v celom potravinovom reťazci

od výrobcu surovín cez prepravcu až ku konečnému predajcovi. Súčasná legislatíva ukladá povinnosť zavedenia systému všetkým potravinárskym firmám.